Kaarten en atlassen

De Overijsselse bibliotheken, het Historisch Centrum Overijssel en de TwentseWelle hebben meer dan 10.000 historische kaarten, plattegronden en atlassen. Een groot deel daarvan is te bekijken op www.overijsselinkaart.nl.

 • Overijssel in kaart Bekijk details

  Oude landkaarten en plattegronden zijn erg populair. Het zijn waardevolle informatiebronnen voor de studie van de lokale en regionale geschiedenis en stamboomonderzoekers halen er vaak nuttige informatie uit. Bovendien vindt bijna iedereen het leuk om door het bekijken van oude kaarten een ontdekkingsreis door het verleden te maken.

  Bekijk details van Overijssel in kaart

 • Weghwyser, een Tom Tom uit de achttiende eeuw Bekijk details

  In 1724 verscheen bij Jan de Lat in Deventer de Weghwyser door de Provintie Overyssel. In 2010 werd het boekje met een uitvoerige toelichting door dr. C.M. Hogenstijn opnieuw uitgegeven met als ondertitel: Een toeristische reisgids in beeld en tekst uit de 18e eeuw. Dat geeft aan wat het beoogde te zijn, een handig hulpmiddel voor de achttiende-eeuwse reiziger.

  Bekijk details van Weghwyser, een Tom Tom uit de achttiende eeuw

 • Historische atlassen Bekijk details

  In de collecties van de Overijsselse bibliotheken zijn bijzondere historische atlassen te leen die het kaartbeeld van Overijssel vanaf het einde van de achttiende eeuw weergeven.

  Bekijk details van Historische atlassen