Rivieren en beken

Overijssel behoort – met uitzondering van de Noordwesthoek - niet tot de waterrijkste provincies van Nederland. Toch zijn de Overijsselse rivieren, riviertjes en beken belangrijk geweest (en dat zijn ze nog) voor de inwoners van deze provincie. Met name aan de IJssel zijn al vroeg in Nederlandse bewoningsgeschiedenis nederzettingen ontstaan en floreerde de handel. Ook de Vecht is van grote invloed geweest op het landschap (Vechtdal). Daarnaast hebben Zwartewater, Reest, Dinkel, Regge, Buurserbeek/Schipbeek elk een eigen geschiedenis waarover ook de laatste jaren vele publicaties verschenen zijn.

Over de IJssel verscheen o.m. De IJssel, levende rivier (2007) - Beleef de IJssel, de mooiste rivier van Nederland (2010), IJsseldelta, nationaal landschap in beeld (2013), Magie langs de IJssel: ontdek de verborgen geschiedenis van de Hanzesteden (2007)

Over de Vecht: Cultuurhistorische atlas van de Vecht: biografie van Nederlands kleinste grote rivier (2011), De Vecht van bron tot monding (2002), De Vecht en het Vechtdal : een cultuurhistorische reisgids vanaf de bronnen van de Vecht tot de monding door Münsterland, Graafschap Bentheim en Overijssel (2012), Natuurlijk Vechtdal : Ommen - Hardenberg - Duitse grens (2012), Verrukkelijk Vechtdal (2010)

Over de Regge: Varend langs de Regge (2011), Van Eversberg tot Eerde, op zoek naar kastelen en landhuizen langs de Regge (2012)

Over de Dinkel: Wegdromen langs de Dinkel (2011)

Over Buurserbeek, Schipbeek: Kringen in het water : Alstätter Aa - Buurserbeek - Schipbeek (2005)