Wind- en watermolens

Met zijn ruim zestig molens is Overijssel zeker niet de molenrijkste provincie van Nederland. Maar wel een van de meest gevarieerde. Je vindt hier allerlei types windmolens, zoals een bijzondere houtzaagmolen in Deventer, een houten standerdmolen in Usselo, prachtige water(rad)molens in Twente, tjaskers in de Weerribben en zelfs een unieke horizontale molen in Paasloo.

 • Horizontale windmolen in Paasloo Bekijk details

  In Paasloo, in het Land van Vollenhove, staat een voor Nederland unieke molen. Om wateroverlast te bestrijden vond Berend Krol, landbouwer ter plaatse, een alternatieve molen uit. Hij ontwierp een molen met verticale lamellen die in een horizontaal vlak draaien. Een zware storm verwoestte het bouwwerk in 1952, maar gelukkig is het werktuig dankzij de IJsselhammer Molenstichting begin deze eeuw weer herbouwd.

  Bekijk details van Horizontale windmolen in Paasloo

 • Uniek reservaat van watermolens Bekijk details

  In de heuvels van noordoost Twente en het vlakkere land ten zuiden daarvan bevinden zich zo’n tien watermolens, molens aangedreven door een houten waterrad. Samen met de watermolens in de Achterhoek en aangrenzend Duitsland vormen zij een uniek reservaat van op deze wijze aangedreven watermolens. Spectaculair is de watermolen van Singraven met zijn drie enorme raderen en bijzondere ligging nabij het gelijknamige huis. En hoe idyllisch liggen de molens van Bels en Frans verscholen in het heuvellandschap...

  Bekijk details van Uniek reservaat van watermolens

 • Het eerste industrieterrein van Nederland Bekijk details

  Ooit was heel Nederland bezaaid met molens. Gefundeerde schattingen noemen een aantal van tienduizend. Alleen al in de molenrijke Zaanstreek moeten er zo’n duizend hebben gestaan, ongeveer evenveel als nu in het hele land. Overijssel was minder molenrijk, al hebben er zeker zevenhonderd wind- en watermolens hun werk gedaan.

  Bekijk details van Het eerste industrieterrein van Nederland