• Nu ook een provinciale Canon van Overijssel

12 september 2014

Van de slag bij Ane, Geert Grote, de havezaten tot en met de textielindustrie en RTV Oost: allerlei bekende namen komen aan bod in vijftig 'vensters' over de geschiedenis van Overijssel. Vorige week presenteerde de stichting IJsselacademie als sluitstuk van een jarenlang project de Canon van Overijssel.

Bekijk details van Nu ook een provinciale Canon van Overijssel

• Website over Emmanuelshuizen in Zwolle

1 september 2014

Gisteren presenteerden het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en Stichting Emmanuelshuizen de een nieuwe website met
Informatie over de geschiedenis van de stichting, museumvoorwerpen, boeken en archiefstukken is vanaf nu toegankelijk via deze website.

Bekijk details van Website over Emmanuelshuizen in Zwolle

• Musical en film over 100 jaar Almelo

25 augustus 2014

Honderd jaar Almelo, vervat in een musical. een project waar al maandenlang door vele vrijwilligers en aantal 'beroeps'-acteurs en anderen enthousiast aan gewerkt wordt.

Bekijk details van Musical en film over 100 jaar Almelo

• Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) naar de KB

19 augustus 2014

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) gaat per 1 januari 1915 naar de Koninklijke Bibliotheek, het vaste personeel wordt overgenomen. Dit gebeurt in samenwerking met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Nederlandse Taalunie.

Bekijk details van Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) naar de KB

• Twente Akademie Revisited!

14 augustus 2014

Vanaf midden jaren tachtig was de Twente Akademie gevestigd in het pand van de Proviniale Bibliotheekcentrale Overijssel-Oost te Borne. Bedenker en eerste directeur van de TA, die zich op het bijeenbrengen van kennis en documentatie over het Twentse verleden richtte, was Adriaan Buter.

Bekijk details van Twente Akademie Revisited!

• Terugkijken met 'Uit het archief' van RTV Oost

10 augustus 2014

Afleveringen van programma's die in de afgelopen 20 jaar werden uitgezonden op RTV Oost zijn in een archief bij elkaar gezet. Op andere plekken op de site kun je ook afleveringen terugkijken, maar hier gaat het om een soort 'highlights'.

Bekijk details van Terugkijken met 'Uit het archief' van RTV Oost

• Wandelnetwerk Overijssel compleet

7 augustus 2014

Na 12 jaar is het Overijsselse wandelnetwerk compleet. Het netwerk bestaat uit 8000 kilometer aan wandelroutes. Alle Overijsselse gemeenten hebben nu een eigen lokaal wandelnetwerk die vervolgens weer aan elkaar geknoopt zijn.

Bekijk details van Wandelnetwerk Overijssel compleet

• 600 historische kaarten gedigitaliseerd door SAB

4 augustus 2014

Onder de titel 'Kaarten uit de kast en op deventerinbeeld.nl' heeft Stadsarchief en Athenaeumbiliotheek circa 600 gedigitaliseerde historische kaarten op internet gezet. Het gaat om de collecties: Markelse Schipbeek (34 kaarten), Kadasterkaarten Deventer (nu 433 kaarten) en Kadasterkaarten Diepenveen (120 kaarten).

Bekijk details van 600 historische kaarten gedigitaliseerd door SAB

• Film 'Oerijssel' toert door Overijssel

1 augustus 2014

Tijdens het Zunnewendefestival in juni ging Oerijssel in première, een film over oost-Nederlandse volksgebruiken rond de zonnewende en licht. De maker van de film is documentairemaker Geertjan Lassche. De film wordt de komende maanden in diverse plaatsen in Overijssel vertoond.

Bekijk details van Film 'Oerijssel' toert door Overijssel

• HCO zet film 'Enschede in 1920' op YouTube

27 juli 2014

Het Historisch Centrum Overijssel heeft de afgelopen twee jaar honderden films uit haar filmarchief op YouTube gezet. Vorige week werden de oudste beelden uit het bezit van het HCO online gezet. Zoals in de bij de film gevoegde tekst vermeld staat gaat het om een 35mm stadsfilm over Enschede en omgeving gemaakt door de Haghe Filmfabriek van Willy Mullens, gevestigd te Den Haag.

Bekijk details van HCO zet film 'Enschede in 1920' op YouTube