• Zomernummer Mijn Stad Mijn Dorp online magazine is uit

15 juli 2014

Het zomernummer 2014 van Mijn Stad Mijn Dorp staat online. Het door het Historisch Centrum Overijssel uitgegeven online geschiedenis magazine staat deze keer in het teken van 150 jaar spoor in Overijssel.

Bekijk details van Zomernummer Mijn Stad Mijn Dorp online magazine is uit

• Longlist Libris Geschiedenis Prijs 2014 bekend

7 juli 2014

De longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2014 is zaterdag bekendgemaakt. De prijs gaat jaarlijks naar het beste historische boek van het jaar en maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis. (Afbeelding: de winnaar van vorig jaar)

Bekijk details van Longlist Libris Geschiedenis Prijs 2014 bekend

• Historypin - vier jaar later

2 juli 2014

Vier jaar geleden ontstond Historypin, een website waarmee je historische foto’s in Google maps kunt ‘pinnen’ op de huidige plek, zodat je op de kaart een wandeling door de tijd kunt maken. Er was ook een koppeling met Streetview. Een mooi project, maar er viel nog weinig aan activiteit waar te nemen. Nu, vier jaar later, geldt dat voor bepaalde plaatsen en gebieden

Bekijk details van Historypin - vier jaar later

• Nieuwe website met beelden vanuit drones

23 juni 2014

De nieuwe website TravelByDrone verzamelt videos die wereldwijd zijn gemaakt met behulp van drones. Op de website is een wereldkaart te zien waarop locaties staan gemarkeerd die zijn gefilmd met een drone. Door op een locatie te klikken, wordt een YouTubefilmpje gestart.

Bekijk details van Nieuwe website met beelden vanuit drones

• 32 x subsidie voor erfgoedprojecten Overijssel

13 juni 2014

Tijdens een bijeenkomst op het landgoed Schoonheeten bij Raalte zijn door gedeputeerde Hester Maij 22 erfgoedprojecten beloond met een subsidie. De bijeenkomst werd georganiseerd in het kader van de subsidieregeling ‘Het verhaal van Overijssel' waarmee de provincie ‘de geschiedenis en de identiteit van Overijssel wil behouden en het culturele erfgoed duurzaam ontwikkelen en beschermen’.

Bekijk details van 32 x subsidie voor erfgoedprojecten Overijssel

• Nederlandse Liederenbank bevat 50.000 volksliedjes en andere traditionele liederen

6 juni 2014

Afgelopen week zijn 50.000 Nederlandse liedteksten online beschikbaar gekomen. Het zijn volksliederen, geuzenliederen, psalmen en kerstliederen, marktzangen, kinderliedjes en nog veel meer traditionele liederen van voor het jaar 1900. Aan de digitalisering is vijf jaar gewerkt tijdens het project Dutch Songs On Line. Hierin werkten samen de Universiteit Utrecht, het Meertens Instituut van de KNAW en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL).

Bekijk details van Nederlandse Liederenbank bevat 50.000 volksliedjes en andere traditionele liederen

• Tips en trucs voor het zoeken in Delpher

4 juni 2014

Delpher, de nieuwe allesomvattende portal voor online raadplegen van onder meer oude boeken, kranten en tijdschriften is op zoek naar tips voor het zoeken in Delpher en heeft ook een handleiding gepubliceerd.

Bekijk details van Tips en trucs voor het zoeken in Delpher

• Nieuwe website ‘Schokland door de eeuwen heen’

26 mei 2014

Deze week werd de nieuwe website 'Schokland door de eeuwen heen' gepresenteerd. Drie Schoklandkenners - Henk van Heerde, Aaldert Pol en Gerrit van Hezel – vormen de redactie en hebben het grootste deel van de ‘content’ tot nu toe geleverd. Zij roepen iedereen die aanvullende informatie kan toevoegen op om dit te doen.

Bekijk details van Nieuwe website ‘Schokland door de eeuwen heen’

• Website Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vernieuwd

16 mei 2014

De rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een vernieuwde website. Een nieuwe structuur zorgt ervoor dat de informatie eenvoudiger te vinden is. Naast de vier vakgebieden gebouwd, archeologisch, landschappelijk en roerend erfgoed zijn de noemers kennis, advies en beleid toegevoegd. Bovendien zijn de onderwerpen nu in dossiers gebundeld.

Bekijk details van Website Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vernieuwd

• Verborgen schatten ontdekken tijdens de Cultuur Monumenten Maand

5 mei 2014

Tijdens de Cultuur Monumenten Maand in mei en september stelt Natuurmonumenten talrijke bijzondere gebouwen, buitenplaatsen, tuinen, forten en molens open voor het publiek. Ook worden er allerlei speciale activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen en cultuurhistorische wandelingen.

Bekijk details van Verborgen schatten ontdekken tijdens de Cultuur Monumenten Maand