• Nu ook boeken uit de periode 1872-1940 in Delpher

2 mei 2014

Op 20 november vorig jaar kwam Delpher beschikbaar, een portal voor Nederlandse historische teksten uit de digitale collecties van wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Het gaat om boeken, tijdschriften en kranten. Zo werd ook de Krantenbank van de KB via Delpher doorzoekbaar.

Bekijk details van Nu ook boeken uit de periode 1872-1940 in Delpher

• British Pathé zet 85.000 historische films op YouTube

29 april 2014

British Pathé, de Britse tegenhanger van het Nederlandse Polygoon-journaal, heeft meer dan 85.000 historische filmpjes op YouTube geplaatst. Het gaat in totaal om meer dan 3500 uur aan beeldmateriaal uit de periode 1910-1976. Prachtige website!

Bekijk details van British Pathé zet 85.000 historische films op YouTube

• Horizon City van Jaap Scholten, boek en tentoonstelling: een literaire reis door Twente en de wereld

22 april 2014

‘Een onvolledig en historisch niet noodzakelijkerwijs altijd correct portret van een familie van opgejaagde menisten, grootindustriëlen, kleinwildjagers, collectioneurs, dromers, polygame avonturiers en sterke vrouwen,’ zo luidt de ondertitel van ‘Horizon City’, geschreven door Jaap Scholten dat op 11 april werd gepresenteerd. In Museum TwentseWelle, Enschede, werd een gelijknamige expositie geopend.

Bekijk details van Horizon City van Jaap Scholten, boek en tentoonstelling: een literaire reis door Twente en de wereld

• Nieuwe nummer Mijn Stad Mijn Dorp is uit, thema: De reizende mens

18 april 2014

Het tweede nummer van Mijn Stad Mijn Dorp in 2014 staat online. Het door het Historisch Centrum Overijssel uitgegeven online geschiedenis magazine staat deze keer in het teken van de ‘De reizende mens’.

Bekijk details van Nieuwe nummer Mijn Stad Mijn Dorp is uit, thema: De reizende mens

• Voornamen in Overijssel van 1880 tot nu

9 april 2014

Het Meertens Instituut publiceerde deze week een onderzoek naar de meest voorkomende voornamen sinds 1880. Opmerkelijk is dat de ijzeren top 5 van jongens- en meisjesnamen tussen 1880 en 1970 in een bijna vaste volgorde dezelfde namen bevatte. Pas de laatste decennia is de naamgeving veel trendgevoeliger geworden. Die top 5 1880-1970 was als volgt amengesteld: Johannes – Jan – Hendrik – Gerrit – Hendrikus Johanna – Maria – Hendrika – Aaltje – Gerritdina/Geertruida

Bekijk details van Voornamen in Overijssel van 1880 tot nu

• Oerijssel – Overijsselse oercultuur

4 april 2014

Filmmaker Geertjan Lassche, onder meer winnaar van de journalistieke vakprijs ‘De Tegel’, en presentatrice Margje Korevaar maakten de film Oerijssel, die als volgt beschreven wordt: ‘Een film over oeroude inspiratie uit natuur, sages en gebruiken. Onder het vernislaagje van het heden, schuilen resten oercultuur uit het verleden. Veel voor-christelijke inspiratie; uit de natuur, de gebruiken en verhalen, uit wat lang bijgeloof werd genoemd’.

Bekijk details van Oerijssel – Overijsselse oercultuur

• SAB exposeert zusterboeken en dodenboek in Geert Groote Huis

2 april 2014

Van 2 tot en met 19 april exposeert het Geert Groote Huis drie unieke, handgeschreven boeken uit de Moderne Devotie in haar pand aan het Lamme van Dieseplein 4 in Deventer. De handschriften zijn afkomstig uit de collectie van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB). Het komt zelden voor dat deze kwetsbare middeleeuwse boeken de schatkamers van SAB verlaten.

Bekijk details van SAB exposeert zusterboeken en dodenboek in Geert Groote Huis

• Het OKT-Filmhuis presenteert thematische filmavonden

1 april 2014

De Twentse Filmbank heeft samenwerking gezocht met de Oudheidkamer Twente (OKT). Samen stichtten ze het OKT Filmhuis. Onder het motto “Ter leering ende vermaeck” gaat het filmhuis in het OKT gebouw (OKThuis) in Enschede een aantal thematische filmavonden organiseren voor leden en niet-leden.

Bekijk details van Het OKT-Filmhuis presenteert thematische filmavonden

• 'Het verhaal van Sterre' meest authentieke verhaal van Overijssel

30 maart 2014

Het boek 'Lisa, het meisje dat prinsesje wilde worden' heeft de finale van de wedstrijd van 'Jij vertelt' voor het beste authentieke verhaal in Overijssel gewonnen. Frank Freriksen uit Raalte schreef het boek met zijn dochter Sterre, die is overleden aan leukemie.

Bekijk details van 'Het verhaal van Sterre' meest authentieke verhaal van Overijssel

• 'Lentefilm' uit 1921 te bekijken bij Geschiedenis 24

24 maart 2014

Polygoon maakte begin jaren twintig een Lentefilm, een Zomerfilm en een Herfstfilm (een Winterfilm zou er niet meer komen), waarin Nederlandse tradities en gebruiken werden vastgelegd. Commercieel werden de films geen succes, maar cultuurhistorisch is de film van groot belang.

Bekijk details van 'Lentefilm' uit 1921 te bekijken bij Geschiedenis 24