• Never ending voyage van Henk de Velde vanaf 22 maart bij RTV Oost

17 maart 2014

De in IJsselmuiden geboren zeezeiler die alle wereldzeeën bevoer om achteraf te constateren dat het Ganzediep de mooiste plek op aarde is, begon in september 2007 aan wat hij zijn 'Never Ending Voyage' noemde.

Bekijk details van Never ending voyage van Henk de Velde vanaf 22 maart bij RTV Oost

• Beste Overijsselse boeken van 2013 bekend

14 maart 2014

Mirjam Pool en A.L. Snijders en Erik Harteveld zijn de winnende auteurs van het Overijssels Boek van het Jaar 2013. Mirjam Pool won in de categorie non-fictie met Procedures en pistolen: over een gijzeling, de overheid en het publiek en A.L. Snijders en Erik Harteveld wonnen de fictieprijs met Koude oorlog aan de IJssel.

Bekijk details van Beste Overijsselse boeken van 2013 bekend

• Digitale hoogtekaart van Nederland gratis beschikbaar

7 maart 2014

Via de website van Publieke Dienstverlening op de Kaart. zijn met de PDOK-viewer tal van kaarten op te roepen over zeer verschillende onderwerpen. Vanaf nu zijn ook de hoogtegegevens van Nederland via deze website voor iedereen vrij toegankelijk

Bekijk details van Digitale hoogtekaart van Nederland gratis beschikbaar

• Precies 50 jaar geleden: 'lancering' Ik Jan Cremer

28 februari 2014

Sommigen beweren dat de jaren 60 in Nederland begonnen met het verschijnen precies 50 jaar geleden, op 28 februari 1964, van Ik Jan Cremer. Ook Jan Cremer zelf is die mening toegedaan, zoals blijkt uit een recent interview dat vanmorgen in de Tubantia werd gepubliceerd. Wat dat betreft is hij na 50 jaar nog niets veranderd.

Bekijk details van Precies 50 jaar geleden: 'lancering' Ik Jan Cremer

• Bekendmaking Overijssels Boek 2013 op 13 maart

25 februari 2014

Wat is het beste boek van Overijssel dat in 2013 is verschenen? Elf non-fictieboeken en acht fictieboeken maken kans op de titel! Op 13 maart worden de winnaars bekend gemaakt.

Bekijk details van Bekendmaking Overijssels Boek 2013 op 13 maart

• Nieuwe website 'Archeologie in Nederland'

23 februari 2014

Sinds vorige week is er de website Archeologie in Nederland. Eigenlijk een site die bedoeld lijkt voor professionals uit de sector, maar nader beschouwd toch ook interessant voor geïnteresseerde leken.

Bekijk details van Nieuwe website 'Archeologie in Nederland'

• ‘Beroemde’ dialect- en volkskundige kaarten Meertens Instituut online

20 februari 2014

Sinds vorige week staat de Kaartenbank van het Meertens Instituut online. De kaartenbank bevat dialectkaarten en volkskundige kaarten. Zij die Voskuils Het Bureau gelezen hebben weten met hoe de vragenlijsten die het land ingestuurd werden de kurk vormden waarop Het Bureau dreef. En hoe medewerkers vanuit Amsterdam ten plattelande trokken om de invullers van de enquêtes te instrueren en hun vragen te beantwoorden. De ingevulde vragenlijsten werden verwerkt tot de inmiddels dankzij Voskuil beroemde...

Bekijk details van ‘Beroemde’ dialect- en volkskundige kaarten Meertens Instituut online

• Wandelingen in Twente (1870) van Jacobus Craandijk als audioboek

17 februari 2014

De wandelingen die Jacobus Craandijk, enkele jaren predikant in Borne, in Twente maakte en die hij later publiceerde in zijn 'Wandelingen door Nederland met pen en potlood', zijn ook als audioboek te beluisteren. Dit geldt ook voor de wandelingen die Craandijk in de buurt van Bathmen maakte.

Bekijk details van Wandelingen in Twente (1870) van Jacobus Craandijk als audioboek

• Bijzonder Nederlandstalig gedicht ontdekt van Johanna van Buren

11 februari 2014

Van de Stichting Oald Heldern de Noaberschop ontvingen wij het volgende persbericht:" De dichteres Johanna van Buren (1881-1962) is in Oost-Nederland bekend en geliefd vanwege haar gedichten in de streektaal, haar ‘leedties’. Ze schreef al gedichten vanaf haar zestiende jaar, al zijn er van haar eerste gedichten maar een tweetal teruggevonden.

Bekijk details van Bijzonder Nederlandstalig gedicht ontdekt van Johanna van Buren

• Deventer foto's uit de jaren 20 opgenomen in beeldbank

9 februari 2014

Op de website Deventer in Beeld is een fraaie collectie foto's aan de beeldbank toegevoegd. Het gaat om 124 foto's, die in de jaren 20 ten behoeve van ansichtkaarten van Deventer werden gemaakt in opdracht van Van der Meulen's Boekhandel. Op de website van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek is alles over deze boekhandel te lezen.

Bekijk details van Deventer foto's uit de jaren 20 opgenomen in beeldbank